Skip to content

16 okt 2024

Festival/Konsert

Cirkulär Live: Banbrytande satsning för långsiktigt hållbar liveunderhållning

Stockholm, Sverige – All Things Live, Chalmers Industriteknik och Rejlers har idag officiellt lanserat Cirkulär Live, ett banbrytande forsknings-, utvecklings- och kommunikationsprojekt inom liveunderhållningsbranschen. Projektet syftar till att minska belastningen på klimat och miljö från konserter, festivaler och andra live-evenemang, och samtidigt bana väg för en mer hållbar framtid inom både branschen och samhället i stort.

Cirkulär Live är en unik och storskalig satsning som bygger på samarbeten mellan artister, forskare och näringslivet med målsättning att identifiera, utveckla och testa hållbara och cirkulära lösningar som kan integreras i All Things Lives verksamhet och spridas vidare inom branschen, både nationellt och globalt. Projektet inleds med en förstudie i höst för att sätta förutsättningarna och skapa en nollmätning som kan fungera som utgångspunkt under projektets gång. Målet med Cirkulär Live är att identifiera konkreta, gångbara och effektiva hållbarhetsåtgärder som samtidigt ser till att branschen kan fortsätta erbjuda besökare fantastiska upplevelser.

“Vi ser detta projekt som en unik möjlighet att testa lösningar live och omsätta forskning i praktiken,” säger Klas Hedvall, Chalmers Industriteknik, en av initiativtagarna till Cirkulär Live. “All Things Lives verksamhet innehåller många av de komponenter som är avgörande för en hållbar omställning, såsom resor, boende, mat, teknik och produktion – och med denna fantastiska plattform kan vi med de senaste forskningsrönen och kunskap från tidigare tester och piloter ta branschen till en helt ny nivå” Marie Palmnäs, projektledare på Chalmers Industriteknik, tillägger: “Vi kommer att kombinera evidensbaserat arbete med att nyttja All Things Lives plattformar. På så sätt kan vi nå ut till fler människor på ett för oss unikt sätt med målet att växla upp vårt gemensamma hållbarhetsarbete och skapa förändring på riktigt.”

Projektet adresserar också den alltmer akuta utmaningen att vi alla behöver ställa om: forskningen är tydlig och varningar om hoten mot klimat och miljö tas inte på tillräckligt stort allvar. Genom samarbeten med artister och kulturpersonligheter hoppas projektgruppen kunna nå ut till en bredare publik genom att använda kreativa format. Att belysa hållbarhetsfrågor i ett format som är lättillgängligt är viktigt, och projektet ämnar skapa visioner som bidrar med drivkraft till att också skapa beteendeförändringar bland besökare och fans.

Styrkan i Cirkulär Live ligger i det breda engagemanget från flera sektorer, där näringslivet spelar en viktig roll för att skapa verklig förändring. Teknikkonsulten Rejlers går in som första företagspartner i projektet och kommer, förutom att ha en övergripande roll som huvudägare till projektet, även vara avsändare för fokusområdet energi

“En konsert eller festival kan liknas vid ett litet samhälle som byggs upp temporärt, och det innebär att vi har en fantastisk möjlighet att undersöka och praktiskt testa hållbara lösningar i realtid,” Vi ser fram emot att bidra med vår tekniska kompetens och validera forskningen samtidigt som vi engagerar våra medarbetare för att säkerställa att projektet omsätts i en ny standard för hållbara live-evenemang, i samarbete med flera andra företag”, säger Malin Ljung Eiborn, hållbarhetschef för Rejlers Group.

Projektet pågår till och med 2027 med målet att utveckla en turné baserad på de cirkulära och hållbara principer som tagits fram i praktiken. “Det handlar inte bara om att minska vårt avtryck på klimat och miljö – vi vill också visa att hållbarhet och ekonomisk lönsamhet kan gå hand i hand och förbättra upplevelsen för besökarna,” säger Magnus Widell, VD för All Things Live. “Vi siktar på att skapa långsiktigt hållbara evenemang och sätta en ny standard för framtiden i branschen.”

Cirkulär Live har utvecklats av All Things Live och Chalmers Industriteknik, och tillsammans med Rejlers går projektet nu in i en intensiv utvecklingsfas. Under förstudien kommer forskare från Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstad Universitet att bidra med spetskompetens och input från forskningsfronten. Nu bjuds fler aktörer från livebranschen och näringslivet in att delta i målsättningen att skapa framtidens mer hållbara och cirkulära evenemang. Förhoppningen är att projektets lärdomar även kommer att spridas till andra branscher.

För mer information:
Webbsida:
www.cirkularlive.se

Kontaktpersoner
All Things Live:
Anna Fernlund
E-post: anna.fernlund@allthingslive.se
Telefon: 0768 40 04 62

Chalmers Industriteknik: Klas Hedvall
E-post: klas.hedvall@chalmersindustriteknik.se
Telefon: 0702 84 22 71

Rejlers: Malin Ljung Eiborn
E-post: malin.eiborn@rejlers.se
Telefon: 0767 97 35 30

Om All Things Live:

All Things Live är sedan december 2018 den största oberoende aktören i Norden inom live-/underhållningsindustrin. Företagets sammantagna erbjudande täcker hela spektrumet från svenska musikproduktioner och stand up-evenemang till arenakonserter med internationella artister där musikagenturen inkluderar artister som Veronica Maggio, Miss Li, Thomas Stenström, Albin Lee Meldau, Helen Sjöholm, Lisa Nilsson, Tjuvjakt och Nadja Evelina för att nämna några.

Vi tar även världsartister till Sverige som Taylor Swift, Andrea Bocelli, Justin Bieber samt agerar agentur och bokningsbolag för komiker och humor-influencers såsom Johan Glans, Keyyo, Edvin Törnblom, Perla Rainey Malmberg, Hampus Hedström, Özz Nûjen med flera vi arrangerar dessutom Melodifestivalen och flertalet festivaler som A Day In The Park, Summer On och Amaze.

Om Chalmers Industriteknik:

Chalmers Industriteknik är en forsknings- och utvecklingsorganisation med fokus på innovation för ett hållbart samhälle. Med spetskompetens inom områden som cirkulär ekonomi, energi, innovationsledning, material och tillämpad AI, arbetar Chalmers Industritekniks experter nära forskningen, akademin och industrin för att från forskningen skapa konkreta och hållbara lösningar på morgondagens utmaningar. I detta projekt spelar Chalmers Industriteknik en avgörande roll i att knyta samman forskning, innovation och industri för att skapa verkliga förändringar.

Om Rejlers:

Rejlers är ett av Nordens ledande teknikkonsultbolag, med över 3 300 anställda experter som arbetar inom samhällsbyggnad, energi, infrastruktur och hållbar utveckling. Företaget erbjuder avancerade tekniska lösningar för att hjälpa företag och organisationer att bygga framtidens hållbara samhällen. Med ett starkt engagemang för klimat och hållbarhet arbetar Rejlers för att vara en katalysator för sina kunder omställning och därmed bidra till industriomvandlingen, energiomställningen och att framtidssäkra våra samhällen.

Mer nyheter

16 okt 2024

Cirkulär Live: Banbrytande satsning för långsiktigt hållbar liveunderhållning

All Things Live, Chalmers Industriteknik och Rejlers har idag officiellt lanserat Cirkulär Live, ett banbrytande forsknings-, utvecklings- och kommunikationsprojekt inom liveunderh...
Läs mer
16 okt 2024

Välkommen till All Things Live-familjen Jesper Lindell

Jesper Lindell har minst sagt haft ett späckat schema under 2024, med turnéer i Skandinavien, USA, och Europa. Trots det har Jesper fortsatt hitta tid för nya musikaliska projekt. ...
Läs mer
9 okt 2024

Blue Öyster Cult kommer till Sverige!

Legendariska rockbandet Blue Öyster Cult, som har fängslat fans världen över med sin intelligenta hårdrock i över fem decennier, kommer till Sverige för tre exklusiva spelningar i ...
Läs mer
4 okt 2024

Humorsuccén Maisie Adam kommer till Bar Brooklyn i Stockholm – missa inte årets roligaste show den 16 januari!

Efter sin tidigare helt utsålda och kritikerrosade debutturné i Storbritannien, samt färsk från att ha varit programledare för Live at the Apollo och medverkat i A League Of Their ...
Läs mer
2 okt 2024

Humorkalaset Christmas är tillbaka med Sveriges roligaste julfirande!

Humorkalaset Christmas checkar in på Intiman i Stockholm för ett skrattfyllt julfirande! Med några av Sveriges mest älskade komiker i spetsen, inklusive publikfavoriter som Johan G...
Läs mer
1 okt 2024

Efter succén – Olof Wretling tar Kaffet på Sverigeturné igen

Under hösten 2022 och våren 2023 var Olof Wretling på en omfattande Sverigeturné med sin berättarstandup ”Kaffet”. Föreställningen hyllades av både publik och kritiker och spelades...
Läs mer
30 sep 2024

Föreställningen Oss pojkar emellan ställs in

Läs mer
30 sep 2024

SAXON ANNONSERAR “HELL, FIRE AND STEEL” EUROPEAN TOUR

Saxon kommer till Sverige med "HELL, FIRE AND STEEL" EUROPEAN TOUR! Efter fantastiska framträdanden som gäster till Judas Priest på deras nyligen utsålda Europaturné, återvänder Sa...
Läs mer

Prenumerera på nyhetsbrevet

Som medlem i vår kundklubb får du våra nyhetsbrev med möjlighet att boka biljetter före alla andra, information om spännande biljettsläpp, videos och spellistor från våra artister och mycket mer.