Skip to content

David Bowies sista gåva till fansen – musikalen ”Lazarus” sätts för första gången upp i Sverige

Parallellt med sitt sista album skapade David Bowie sin första och enda musikal – ”Lazarus”. Musikalen var Bowies dröm och egna initiativ där han hade full konstnärlig kontroll. Nu sätts ”Lazarus” för första gången upp i Sverige med Linus Wahlgren, Tove Styrke, Simon J Berger, Björn Bengtsson, Christopher Wollter, Lisa Larsson m.fl. i rollerna – i regi av Stefan Larsson, en av Dramatens mest anlitade regissörer som nått stora framgångar med uppsättningar som Shakespeares Richard den tredje, Scener ur ett äktenskap och senast den prisbelönta och hyllade Linje Lusta.

”Lazarus” blev David Bowies sista gåva till fansen. Heroes, Changes, Life on Mars, All the Young Dudes och många fler av David Bowies odödliga klassiker förenas med låtar som han skrev speciellt för musikalen – däribland titellåten ”Lazarus” som David Bowie även valde att ta med på vad som kom att bli hans avskedsalbum Blackstar.

Musikalen ”Lazarus” är inspirerad av romanen The Man Who Fell to Earth som filmatiserades 1976 med David Bowie i huvudrollen som Thomas Newton. ”Lazarus” tar vid 40 år efter att Newton landat på jorden i sökandet efter vatten till sin torrlagda planet. Han är fortfarande strandsatt här – dränkt i gin, jagad av gamla kärlekssorger och kan varken åldras eller dö.

Precis som i filmen har musikalen ingen linjär handling. Det är ett poetiskt, musikaliskt och sceniskt konstverk. Med den första svenska uppsättningen av ”Lazarus” erbjuds publiken en unik och annorlunda föreställning – en audiovisuell upplevelse som mixar film, teater och musik på ett nytt sätt. ”Lazarus” är allt annat än en traditionell musikal, precis som David Bowie var allt annat än en traditionell artist.

– Att få befinna sig i Bowies musik och gränslösa kreativitet är en gåva. Musiken och texten kräver personlig insats och det längtar man alltid efter som regissör och skådespelare – då kan även publiken få en upplevelse utöver det vanliga, berättar Stefan Larsson.

-Jag ser oerhört mycket fram emot att kliva upp på scenen igen i denna uppsättning som jag tror kan bli något utöver det vanliga. Stefan Larsson är en fantastisk regissör och visionär och att få gestalta David Bowies alter ego i hans uppsättning känns utmanande och ärofullt, säger Linus Wahlgren.

Musikalen ”Lazarus”, av David Bowie och dramatikern Enda Walsh, hade världspremiär vintern 2015 på New York Theatre Workshop. David Bowie var med på premiären – upprymd och stolt mottog han stående ovationer. Han talade om att skriva ytterligare en musikal, men detta skulle bli hans sista offentliga framträdande. Drygt en månad senare lämnade han jordelivet.

 • ”Lazarus” av David Bowie & Enda Walsh
 • Premiär 15 februari 2024, Göta Lejon, Stockholm
 • Längd: 1 timme 45 min utan paus
 • Presenteras av All Things Live och Villman Produktion
 •  


   

  Regissör: Stefan Larsson

  Scenograf: Sven Haraldson

  Ljusdesign: Torben Lendorph

  Kapellmästare & keyboard: Kristofer Nergårdh

  Gitarr: Torbjörn Fall

  Gitarr: Esbjörn Öhrwall

  Blås: Wojtek Goral

  Blås: Peter Fredman

  Bas: Patrik Hjerling

  Trummor: Jan Robertson

  Lazarus

  Lazarus

  Booking Form All Things Live

  Boka Lazarus

  Vänligen fyll i formuläret för att skicka en förfrågan till vår artistbokare, så återkommer vi så snart som möjligt. Vi kan även kan hjälpa dig hitta artister som sträcker sig bortom vårt eget stall.

  1/2