Skip to content

Inga evenemang

Olof Wretling tar emot doktorshatten och sätter upp “Diagnoserna i mitt liv” igen

Olof Wretling har röstats fram som värd för Vinter i P1 inte mindre än tio gånger och Vinterpratet ”Diagnoserna i mitt liv” blev så populärt att det sattes upp på Rival i Stockholm och togs ut på en rikstäckande turné. I år blev Olof Wretling utsedd hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet och nu släpps ytterligare fyra föreställningar av “Diagnoserna i mitt liv”. 

Olof Wretling, känd från bland annat “Bäst i test”, “Mammas nya kille” och Klungan, är en av landets populäraste komiker och berättare. I juni 2023 blev Olof utsedd till hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet med motiveringen: “Bland annat med föreställningen “Diagnoserna i mitt liv” visar Olof Wretling, på ett humoristiskt sätt men kryddat med allvar, på vikten av att få information om en diagnos. Han beskriver självupplevd problematik av flerårigt diagnosticerande med svårförståeliga etiketter och hur det har påverkat hans liv och arbete samt hur det har medfört oro och lett till fortsatt vårdsökande.”

“Diagnoserna i mitt liv” spelades flitigt mellan 2016–2018 och blev en enorm succé. I föreställningen tar Olof upp alla de sjukdomstillstånd som han stämplats med genom åren. Innan Olof ens börjat skolan fick han sin första diagnos, “vere in novercae Liviae” (spring i benen). Sedan dess har han samlat på sig en tjock patientjournal som säger en del om hans liv, men också en hel del om systemet som bedömt honom.

Den 14 december tar Olof emot doktorshatten i Umeå. I samband med detta öppnas det nu upp fyra nya föreställningar för “Diagnoserna i mitt liv” – i Överklinten, Umeå och Skellefteå.

– Jag kan knappt tro att det är sant, det är så fantastiskt och jag blir så glad och så stolt. “Diagnoserna i mitt liv” handlar till stor del om sorgen över min pappa som jag förlorade så tidigt. Och han jobbade som lektor på Lärarhögskolan. Så att få komma till universitetet, hans gamla arbetsplats och få ta emot denna utmärkelse och framföra “Diagnoserna i mitt liv” kommer bli stort för mig. På ett sätt känns det som att cirkeln sluts, säger Olof Wretling.